Szubjektív beszámoló egy baráti találkozóról

Dátum: 2011. január 24. hétfő, kategória: Huculösvény, írta: Gosztonyi Fanni

Warning: Creating default object from empty value in /home2/buspit73/public_html/fenymadaregyesulet.info/wp-content/plugins/linklaunder-seo-plugin/nusoap.php on line 75

HUCULÖSVÉNY, PORTELEK, 2009. MÁJUS 23-24.

„Mint azt a múltkorában előre jeleztük, fenti időpontban került sor a Huculösvény sorozat második rendezvényére a Jászberény melletti Portelek határában. Már a helyszínt is kalandos volt megközelíteni, a műúttól jó negyedórányi földutas poroszkálással, a rendezők eltéveszthetetlen fekete nyilai által irányítva.
Ennek ellenére, vagy éppen ezért mindenki odaért, aki akart, volt is közönség szép számmal, akik sorozatunk minden eddiginél izgalmasabb és felkészültebb küzdelmét láthatták mindkét napon, no de ne vágjunk a dolgok elé, először is a helyszín és a rendezők, támogatók.

Szerintem örvendetes, sőt követendő dolog mai elüzletiesedett világunkban, hogy egy lovas- és hagyományőrző rendezvény kapcsán összefognak önkormányzatok – Jászberény, Jászboldogháza, Tápiógyörgye és Portelek – helyi vállalkozókkal, mint Szabó László, aki koszt-kvártélyunkról gondoskodott; Pesti Róbert, aki a verseny összes akadályát készítette el, nem spórolva a jó faanyaggal; és Gaál Ferenc, aki magát a rendezvény területét és lovaink szállását biztosította, álljon hát itt nevük köszönetképpen!  Persze „nem jöhetett volna mindez létre, ha nincs” a porteleki Fénymadár Hagyományőrző Egyesület és annak fáradhatatlan elnöke, aki maga is huculos: Gosztonyi Fanni.
Aztán voltak szép számmal vásározók is, no nem a megszokott cukorkás-bazáros-

bézbolsapkás árusok, hanem igazán színvonalas népművészek, hagyományőrzők, akik nem csak portékáikkal, de saját öltözetükkel és szakmai bemutatóikkal is emelték a találkozó nívóját, hangulatát, a közeli olajfa liget illatáról nem is beszélve.

Nem lenne szerencsés ezt a találkozót összehasonlítani a többivel, mind helyszínválasztása, körülményei, hangulata egyedi volt, részei harmonizáltak egymással, sajátos arculatot teremtett a remélhetőleg hagyományindítónak szánt eseménynek.

A Huculösvényeken megismert és megszokott csapatok, istállók most is teljes létszámban megjelentek, új arcként egy gödöllői fiatalember tűnt fel egyszem lovával, első ösvényén begyűjtve a hetedik helyet a 13 fős felnőtt mezőnyben.
A 13 induló sajnos nem jelent ugyanennyi versenyzőt, mivel szabályaink lehetővé teszik, hogy egy személy két lóval induljon egy számban, ahogy azt is, hogy egy lóval két versenyző is induljon, nem azonos korosztályban, így optimalizálva az elszállított lovak kihasználtságát. Ez a helyzet viszont érdekességeket is mutat a helyezésekben, ahogyan egy versenyző két különböző lóval – és két versenyző ugyanazon lóval mit produkál?
Örvendetes fejlődést jelent a felkészülésben, hogy mindkét versenynapon több hibátlan pályateljesítést mutattak be versenyzőink és a dobogós helyezéseket már csak a másodpercek döntötték el, hogy ki, milyen közel tudta lovát behozni az alapidőhöz képest.
Szombaton a felnőttek állhattak rajthoz, alapos pályabejárást követően, leküzdendő a mintegy 3 km-es terepszakaszon elhelyezett 16 akadályt, melyek között most semmilyen szokatlan, új elem nem volt. A pálya vonala, akadályelrendezése nem okozott nehézséget a mezőny egyre rutinosabb tagjainak, részben ennek, részben a felkészülés előrehaladtának köszönhetően az első négy helyezést elért versenyző hibátlan, 80 pontos pályát teljesített.
Az eredménytáblát böngészve azt láthatjuk, hogy a felnőtt mezőnyből 6 induló is 80 pontos pályát teljesített, a helyezéseknél pedig kissé eltér a sorrend, nos ez azért van, mert azoknál a résztvevőknél, akik 2 lóval is rajthoz álltak, csak a jobb eredmény számított be a helyezésekért folyó küzdelembe. Itt kell megemlítenem a hazai Huculösvények első abszolút pályacsúcsát, melyet az első helyezett Szabados Andor állított be azzal, hogy a hibátlan pálya mellett az alapidőt is pontosan teljesítette.
Az ifik sem maradtak el a felnőttektől, hiszen a 7 indulóból 4 hibátlan pályát ment, az első három pedig időhibapont nélkül ért célba, közöttük (alapidő + – 10 mp-ig nem jár hibapont) csak az döntött, hogy az alapidőhöz ki érkezett be legközelebb, így akár 1 mp. is helyezéseket dönthetett el. Itt Nyéki Csenge (ANP) bizonyult a legpontosabbnak és kapta az aranyat, gratulálunk!
Gyerek versenyzőink is jelezték, hogy méltó utánpótlásai az idősebbeknek: az első helyezett Pethő Brigitta (ANP) – aki már Szigetcsépen is elhódította a legfényesebb érmet – ugyancsak hibátlan pályát teljesített és az első három, másodpercre azonos időt produkált. Összességében az eredményekből kiviláglik, hogy versenyzőink mindhárom korosztályban kezdenek felzárkózni a lengyel huculosok által tartott nemzetközi színvonalhoz, bár egy nehezebb vonalvezetésű pálya valószínűleg jobban megszórná a mezőnyt.

Örvendetes számomra, hogy az Aggteleki Nemzeti Park – mint a magyar hucul-tenyészet genetikai törzsállományának gazdái – jelentőségének megfelelő számban képviseltette magát az eddigi találkozókon, viszont hiányolom az egy-két-néhány hucullal rendelkező tenyésztőket, lótartókat a mezőnyből. Eléjük szeretném a gödöllői Szilágyi Zoltán példáját állítani, aki értesülve a Huculösvényről ringbe szállt egyetlen lovával és mindjárt a 7. helyen „kötött ki”, úgy hogy még stoppert sem vitt magával!
Nos, kedves huculosok és lóbarátok: következő Huculösvény találkozónk Jósvafőn lesz, augusztus 15-16-án, ahol ismét találkozhat ember és ló. Alant közöljük a Portelek- Jászboldogháza Huculösvény Találkozó eredménylistáját, gratulálunk valamennyi helyezéshez!”

Lejegyzé: Szabados Csaba  (Hucul Lovasudvar, Szőlősardó)
HUCULÖSVÉNY
2009. május 23-24. Portelek-Jászboldogháza

Fénymadár Egyesület

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

*


A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>Oldalak: 1 - 11