Október 27.

Dátum: 2011. október 27. csütörtök, kategória: Napló, írta: Gosztonyi Fanni

Warning: Creating default object from empty value in /home2/buspit73/public_html/fenymadaregyesulet.info/wp-content/plugins/linklaunder-seo-plugin/nusoap.php on line 75
Gyönyörű idő volt ma! A szomszéd nyárfaerdő már elkezdett sárgulni, olyanok a fák, ha rájuk süt a nap, mintha aranyba lennének öltözve. A levegő meg tele van a korhadó falevelek nehéz illatával. Szitakötők repkednek a napsütésben, kihasználják az utolsó napsugarakat. Nem tudok úgy kint lenni, hogy ne legyen rajtam legalább egy bodobács, vagy egy pattanóbogár. A vadlibák kisebb csapatokban húznak el a tanya felett, jelezve, nemsokára jön a hideg. Varjak gyülekeznek a tanya körül. A szénabálák alatt pedig egerek készítenek maguknak búvóhelyet.
Ma össze is futottam eggyel: még az is gyönyörű volt!
A pirókegér Európa középső és keleti részein, valamint Szibéria déli részén, Mandzsúriában, Koreában, Kínában és Tajvanon él szántóföldeken és ritkás erdőkben. Télen megtelepszik az elhagyatott épületekben.
Megjelenése:
A pirókegér hasonlít rokonához, a közönséges erdeiegérhez. Legfeltűnőbb ismertetőjele a hátán végighúzódó fekete csík. Hosszúkás testéhez viszonylag hosszú farok tartozik. Hátsó lábai hosszabbak a mellsőknél, ezért futás közben ugrálva halad. Teste 9-11 cm, farka 7-9 cm. Súlya 18-25 g.
Életmódja:
Rokonainál kevésbé félénk, nappal és éjszaka egyaránt aktív erdeiegér-faj.
Föld alatti járatrendszerben lakik, melynek két kijárata van. Itt találhatók éléskamrái, melyekben nagy mennyiségű eleséget raktároz télire. Általában több állat él a föld alatti üregekben. Az utódok az alagútrendszer mélyén, jól kibélelt fészekkamrában jönnek világra.
Télire a madárfészket is éléskamrának használja, és magvakat halmoz fel benne.
A pirókegér elsősorban magvakkal, mogyoróval, makkal, bogyókkal, gyümölcsökkel és rügyekkel táplálkozik. Ezt kiegészíti kis mennyiségű rovartáplálékkal.
Szaporodása:
A szaporodási időszak az időjárástól függően májustól októberig-novemberig tart. Évente akár 3-4-szer is szaporodik. A nőstény 21 napos vemhesség után általában 4-9 kölyköt ellik. Az utódok 1-2 grammosan, csukott szemmel és csupaszon jönnek a világra. Szemük 9-10 naposan nyílik ki, ekkor már szőr borítja testüket. Ivarérettségüket 7-8 hetes korban érik el.
Címkék:
 

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

*


A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>



Oldalak: 1 - 11