2011. április 17.

Dátum: 2011. április 17. vasárnap, kategória: Napló, írta: Gosztonyi Fanni

Warning: Creating default object from empty value in /home2/buspit73/public_html/fenymadaregyesulet.info/wp-content/plugins/linklaunder-seo-plugin/nusoap.php on line 75

Végre elállt az a nagy szél, ami egész héten fújt, ma már tényleg igazi, gyönyörű tavaszi idő volt. Ennek örömére, bár még kicsit arrébb van Szent György napja, kiengedtem a lovakat és a szamarakat a legelőre pár órácskára. Egyelőre még egy kisebb területen legelnek, hagy erősödjön a fű a másik legelőn. Majd ha meglesznek a hucul kiscsikók, mehetnek oda a nagyobb helyre.
Legnagyobb meglepetésemre reggel csipogást hallottam a keltető felől: még mindenki benne van a tojásban, de pár már meg van kezdve. Nem gondoltam volna, hogy azok után, amin keresztülmentek, lesz belőlük csirke… Estére egy pipi kelt ki, és egyre több tojás mocorog. :-)
Ma láttam először búbos bankát, az almafáról repült fel, mikor észrevett.

A búbos bankák márciusban érkeznek vissza Afrikából. A legelők környékén, alföldi tanyák közelében, falu szélén találkozhatunk velük. Ezek a színes madarak a földön sétálgatva keresgélik rovarokból álló táplálékukat: lárvákat, sáskákat, csigákat, gilisztákat, tücsköket, cserebogarakat, lótetűket esznek, amelyeket hosszú csőrükkel a földből is kiszednek. Nagyon hasznos madarak, rengeteg kártevőt pusztítanak el. Ha felriasztjuk őket, hullámvonalban repülnek arrébb, és ha leszállnak, rögtön felmeresztik bóbitájukat. Faodúkba, elhagyott gyurgyalag üregbe, öreg épületek padlásaira rakják tojásaikat, fészket nem építenek. Nem ajánlatos közelről megnézni egy búbos banka fészket: a fiókák védekezésképpen bűzös váladékot spriccelnek a betolakodó arcába fartőmirigyükből, innen a másik nevük: „büdös banka”.

Fénymadár Egyesület

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

*


A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>Oldalak: 1 - 11