2011. április 12.

Dátum: 2011. április 12. kedd, kategória: Napló, írta: Gosztonyi Fanni

Warning: Creating default object from empty value in /home2/buspit73/public_html/fenymadaregyesulet.info/wp-content/plugins/linklaunder-seo-plugin/nusoap.php on line 75

Elültettem az összes virágmagot, és a kardvirághagymákat, majd a hucul lovak, szamarak, és a kutyák eldöntik, hogy mi marad meg belőlük…
Ma ismét sikerült pár kincset szereznem a szomszéd tanyáról: tilolót és gerebent. Ezek az eszközök a kender és a len feldolgozásához kellettek régen. Kender és lenvászonból készült a ruházat egy része, ezen kívül a lakás és a háztartás, valamint a gazdaság területén tudták hasznosítani az anyagokat és a köteleket, amit fontak, szőttek, sodortak.

A kender feldolgozása:
A kendert gondosan megművelt, jól trágyázott földbe vetették Szent-György napja körül. A tavaszi vetést még abban az évben, a nyárit csak a következőben dolgozták fel.
Augusztusban, amikor a szárak megsárgultak, levágták a növényt, és kévékbe kötötték. A földön megszáradt, utána leverték róla levelet, felállították gúlába és 2-3 napig száradt tovább.
Amikor jól megszáradt, áztatták. A vízbe egymásra keresztbe rakták a kévéket, sárral betakarták és körbe cölöpöket vertek le, hogy a víz ne vigye el.
Áztatás után lemosták róla a sarat, majd sátorszerűen felállították a kévéket, és a napon szárították.
Amikor megszáradt, durván megtörték, majd a tiloló segítségével finomabbra zúzták. A fás részek a tilolás alatt kihullanak a kender rostjai közül, ezek nem használhatók vászon szövésére, a felhasználható szálak viszont megpuhulnak.
Ezután jöhetett a gereben. Ez egy olyan eszköz, amiből szögek állnak ki, ezek a fogai. A megtört kenderből kirázták a még benne maradt fás részeket, ezután a rostokat a gereben fogai közé verik. A leghosszabb szálak a kézben, a rövidebbek a fogak között maradnak.
A fonásra alkalmas szálakat gombolyagba kötötték, és rokkán megfonták. Ez téli munka volt, a hosszú őszi és téli délutánokon, estéken az asszonyok és lányok a fonóházban gyülekeztek, hogy társaságban és vidámsággal törjék meg a fonás egyhangúságát.  A munka mellett beszélgettek, meséltek, daloltak, játszottak. A legények is szívesen jártak a fonóházakhoz… :-)
A kész fonalat puhították, fehérítették, sulykolták, majd kézi szövőszéken szőtték vászonná.

Fénymadár Egyesület

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

*


A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>Oldalak: 1 - 11