A verseny

Dátum: 2011. január 24. hétfő, kategória: Huculösvény, írta: Gosztonyi Fanni

Warning: Creating default object from empty value in /home2/buspit73/public_html/fenymadaregyesulet.info/wp-content/plugins/linklaunder-seo-plugin/nusoap.php on line 75

A huculösvény ötlete Lengyelországból ered. Néhány éve a Krakkói Egyetemen dolgozták ki ezt a versenytípust, ami lehetővé teszi a hucul lovak korrekt teljesítményvizsgálatát: itt kiderül, hogy elég biztos léptű, irányítható és megbízható-e a ló. Ezért kizárólag csak harmadik életévüket betöltött, hucul fajtájú (!) lovak indulhatnak huculösvényen. A verseny rövid idő alatt nem csupán a teljesítményvizsgálati rend részeként lett népszerű, hanem mint önálló esemény is. A huculösvény hamarosan átterjedt a környező, hucul tartással foglalkozó országokba is, mint Ausztria, Csehország és Szlovákia.
Ez adta az ötletet egy maroknyi kis csapatnak 2008-ban arra, hogy hazánkban is indítsuk el ezt a versenysorozatot. Abban az évben három helyszínen: (Szigetcsép, Szentendrei sziget, Aggteleki Nemzeti Park) rendezték meg a változatos akadályokkal tűzdelt terepversenyt.
A huculösvény egy 2 -15 km hosszú pálya. Ezen a pályán kell a lónak és lovasnak végigmennie, minél pontosabban és minél gyorsabban. Az iram fontos tényező, kb. 120-240 m/perc között állapítják meg a pálya leküzdésének sebességét, az akadályok és a terep nehézsége alapján. Fontos az idő betartása, hiszen egyaránt kizárás jár, ha túl gyorsan, vagy ha túl lassan teljesítjük a pályát (50%-nál gyorsabban, illetve 200%-nál lassabban).
A versenyen legalább 16 akadálynak kell lennie. Ezek lehetnek természetes akadályok, mint egy vízfolyáson való áthaladás, másztatás, terep-egyenetlenségek leküzdése, de lehetnek mesterségesek is, mint egy fahíd, lépcsők, oszlopok közti keskeny ösvény, libikóka, labirintus, szlalom vagy gumiköpenyeken való áthaladás. Kisebb ugratásokat is le kell tudni küzdeni. Természetesen lehetnek más típusú akadályok is, mint egy kapu kinyitása, rámpán dobogóra való felmásztatás, keskeny ösvényeken való átjutás, különböző típusú járóiskolák.
Általában elmondható az akadályokról, hogy például a labirintusnál sem a helyes út megtalálása a nagy feladat, hanem az, hogy keskeny a leküzdendő ösvény, kb 45-50 cm szélességű, ahol egyenesen még viszonylag könnyű haladni, ám a derékszögű kanyarok leküzdéséhez pontos lovaglás és jól irányítható ló kell.

Az oszlopok közötti keskeny ösvényen gyakran nehezítés a lovasnak, hogy olyan magasságban van az akadályok teteje, hogy le kelljen hajolnia. Az oszlopok természetesen leborulhatnak, ha hozzájuk ér az ember/ló, így itt is figyelni kell a pontosságra.

Az ugrásoknál sem a magasság a legnagyobb nehézség. Szerencsére nem kell lómagasságú akadályokat leküzdeni, ám itt is nehezítés az akadályok szélessége. Előfordulhatnak 60-70 cm széles ugrások is, amik pontos rálovaglást igényelnek, és ez a feladat is feltétlen munkakészséget és irányíthatóságot vár el a lótól.

A libikóka olyan akadály, amit más lovas-versenyen talán nem látni. Ez hasonlít a kutyák agility-versenyén látott libikókához, csak itt természetesen hosszabb a mérleg nyelve (és vastagabb fából van, hogy elbírja a lovakat).

A versenyen előforduló akadályok:

Kötelező elemek:
Meredek lejtő és meredek emelkedő, átkelő vízen/gázló, árok feletti palló, mérleghinta, magasított palló, alacsony átjáró, zárható kapu, ugratás, cikk-cakk, szűk folyosó, rönkök.

Választható elemek:
Földhányásról le és földhányásra fel ugratás, átkelés árkon, szalon-kapu, függönyös kapu, ugratás fatörzsön át, engedelmességi ugrás, sövény, csapás, keskeny íves út, szlalom, hátrálás.

A képek a porteleki huculösvényen készültek, 2009-ben.

Fénymadár Egyesület

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

*


A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>Oldalak: 1 - 11