2012. május 22.

Dátum: 2012. május 22. kedd, kategória: Napló, írta: Gosztonyi Fanni

Warning: Creating default object from empty value in /home2/buspit73/public_html/fenymadaregyesulet.info/wp-content/plugins/linklaunder-seo-plugin/nusoap.php on line 75

Ma megellett az utolsó juh is, így mindenkinek lett egy báránya. Persze pont a zápor előtt ellett, így amikor elkezdett szakadni, nem tudtam eldönteni, hogy bevigyem-e a kicsit. Aztán úgy döntöttem, hogy hagyom, elvégre racka, és bírnia kell. Meg aztán amúgy is nedves… A rackák különben be se mennek elleni az istállóba, nem úgy, mint a kecskék és a cigáják. Amúgy ez az anya tavaly nem ellett meg, és ez volt az utolsó esélye, hogy ne a nyergen végezze.
Persze megázott a lucerna is, amit ma rendsodróztak…

Már egy ideje figyelgetem, hogy lakik egy óriási darázs a kecskelegelő környékén, de egyik könyvemben sem találtam meg, hogy mi az. Ma végre ráakadtam: óriás tőrösdarázs a neve, és igazán félelmetesnek tűnik. A hangja olyan, amikor repül, mint egy mini helikopter, a színei alapján pedig nagyon veszélyesnek látszik.
Az óriás tőrösdarázs a hazánkban élő legnagyobb darázsfaj, hossza 4-5 cm is lehet. Azt is megtudtam, hogy emberre nem veszélyes, sohasem támad, és igen jámbor állat. A nőstények nagyobbak a hímeknél, a fejükön sárga folt van. A hímek feje fekete. Ennek a darázsnak a különlegessége, hogy szaporodása az orrszarvúbogárhoz és a szarvasbogárhoz kötődik, ezeknek a lárvájába petézik. És ezen a ponton el is akadtam a tőrösdarázs szaporodásának behatóbb megismerésében, mert ahány szakirodalmat találtam, annyiféle elméletet.
Az egyik változat szerint a nőstény különlegesen finom érzékszerveivel beazonosítja a lárvát a korhadó farönk belsejében, és a fa kérgén, háncsrészén, sőt még a fatesten is keresztüldöfve pontosan az orrszarvúbogár lárvájának a mozgásért felelős idegcsomóját találja el tojócsövével. A lárva ettől nem pusztul el, csak megbénul, és így bőséges táplálékot biztosít a fejlődő darázslárva számára. (www.hnp.hu)
A másik változat szerint viszont a nőstény tüskés lábai segítségével a laza talajból, illetve korhadó fából kiássa a fent nevezett peches lárvákat, megbénítja azokat, és rájuk petézik. (www.zool.klte.hu)
Nem tudom, hogy hogyan csinálja, de mindenképpen nagyon érdekes.
Az óriás tőrösdarázs természetesen védett állat, eszmei értéke 50.000 forint.

One Response to 2012. május 22.

  1. Várszegi Krisztina szerint:

    Üdvözlöm! Ma a gyerekeimmel találtuk ezt a rovart az út szélén, a hangyák falatozták… Mi sem találtuk meg a könyveinkben, ezért maradt az internet, így jutottunk el ide. Kérdésünk, hogy ez is óriás tőrösdarázs-e.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

*


A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>Oldalak: 1 - 11