2012. Február 12.

Dátum: 2012. február 12. vasárnap, kategória: Napló, írta: Gosztonyi Fanni

Warning: Creating default object from empty value in /home2/buspit73/public_html/fenymadaregyesulet.info/wp-content/plugins/linklaunder-seo-plugin/nusoap.php on line 75
Elvitték a malackákat. Idehozni kicsit egyszerűbb volt őket, most kellett velük egy darabig birkózni, míg sikerült őket berakni az utánfutóba.
Már három feketerigó jár az etetőre, mert felfedezték, hogy rakok ki almát is. Ma volt velük egy fenyőrigó is. Mindig hallom őket, ahogy csapatokba verődve, csacsogva repkednek a környéken, de ilyen közel még nem jöttek be a tanyához.
Az észak-európai fenyőrigók rövidtávú vonulók, télen Közép- és Dél-Európában lehet őket megfigyelni, hazánkban is gyakori téli vendégek. Csapatosan pihennek vagy kóborolnak, élelmet keresve: ilyenkor bogyókat, például berkenyét, galagonyát, lehullott almát esznek.
Költési időben főként rovarokat, csigákat, gilisztákat zsákmányolnak. Laza telepekben (ritkábban párokban) költenek sík- és hegyvidéki erdők, ártéri erdők fáin és bokrain, de megtelepednek nagyobb városi parkokban és kertekben is. Fészküket növényi anyagokból fákra, bokrokra építik, sárral tapasztják ki és szőrrel, mohával bélelik. Kolóniájukat harciasan védik a betolakodóktól, gyakran ürülékükkel bombázva azokat.
Magyarországon szórványosan fészkelnek.

Fénymadár Egyesület

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

*


A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>Oldalak: 1 - 11