2011. április 24.

Dátum: 2011. április 24. vasárnap, kategória: Napló, írta: Gosztonyi Fanni

Warning: Creating default object from empty value in /home2/buspit73/public_html/fenymadaregyesulet.info/wp-content/plugins/linklaunder-seo-plugin/nusoap.php on line 75
Szent György napja. Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány e naptól számítja. Ezen a napon hajtották ki az állatokat először a legelőre. Ehhez számos hiedelem és szokás fűződött, mellyel az állatok egészségét, szaporaságát, tejhozamát igyekeztek biztosítani. Gonoszelhárító, termékenységvarázsló célzattal a marhákat láncon, fejszén, ekevason, tojáson, a gazdasszony kötényén stb. hajtották át. Nagy jelentőséget tulajdonítottak annak a vesszőnek, zöld ágnak is, amellyel az állatokat először hajtották ki a legelőre. A pásztorok, béresek szegődtetésének ideje volt Szent György-nap, mely Szent Mihályig, vagy a következő Szent György napig volt érvényben.
Szent György napját a magyar néphit rontásra, varázslásra alkalmas időpontnak tartotta. Szent György éjszakáján különösen féltek a boszorkányok rontásától, ez ellen zöld ágakkal, füstöléssel, fokhagymával, a tejesköcsögök gyógyfüvekkel való kimosásával védekeztek. A Szent György éjjelén gyűjtött gyógyfüvek varázserővel bírtak.
Kora hajnalban az asszonyok lepedővel harmatot szedtek a tejhaszon érdekében: a harmatos ruhadarabot a tejesfazékba facsarták ki, hogy sok vaj legyen. Vagy a kenyértésztába csepegtettek belőle, hogy szebbre süljön a kenyér. Vagy a tehenekkel itatták meg. Vagy a harmattal pogácsát készítettek, amit megszárítva, megsózva adtak a tehénnek, hogy jól tejeljen. A lányok szintén “szentgyörgyharmattal” mosták meg arcukat, hogy szépek legyenek.
A Szent György-nap előtt fogott gyíkot a torokgyík megelőzésére tartották alkalmasnak.
Időjárás előrejelzés is kapcsolódik ehhez a naphoz: ha e nap előtt megszólalnak a békák, az korai tavaszt és nyarat jósol. Ha Szent György-nap előtt megdördül az ég, bő áldás lesz. A mennydörgés, akárcsak az aznapi eső, bő termést jelent. Jó előjelnek tartották a termésre, ha a varjú nem látszott ki a búzából.
Szent György napját általában a kukorica, bab, uborka vetésére tartották alkalmas időpontnak. Tegnap megfogasoltuk a földet Gombival, így ma el tudtuk ültetni a kukoricát. Esőt is mondtak, de az sajnos kimaradt… Pár napja elkezdett énekelni a fülemüle, így legalább volt valami változatos is ebben a kukoricaültetésben…
A fülemüle (csalogány) szépsége nem külsejében rejlik, hanem inkább torkában: a Föld legszebben éneklő énekesmadarai közé tartozik, májusban még éjjel is hallani csodálatos hangját. A dal királyának is nevezik. Gégéje négy hangot képes egyidejűleg kiadni, zeneileg tökéletes akkordokat is énekel.
Afrikából elsőként a hímek érkeznek meg április elején, területet foglalnak, és énekükkel próbálják magukhoz vonzani a tojókat. Fészküket bokor tövébe, sűrű aljnövényzet közé a tojók egyedül építik, a csészét vékony gyökerekkel bélelik ki.
A földön vagy bokrok tövén található rovarokkal, férgekkel, pókokkal táplálkoznak, így a kerttulajdonosok segítői is. Június vége után már elhallgatnak a hímek, és augusztusban már indulnak is vissza Dél felé. Fogságban elpusztulnak.
Fénymadár Egyesület

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

*


A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>Oldalak: 1 - 11