2011. április 18.

Dátum: 2011. április 18. hétfő, kategória: Napló, írta: Gosztonyi Fanni

Warning: Creating default object from empty value in /home2/buspit73/public_html/fenymadaregyesulet.info/wp-content/plugins/linklaunder-seo-plugin/nusoap.php on line 75

Már annyi pipink van, hogy nem is tudom, mennyi. Amelyik felszáradt a keltetőben, azt átrakom egy kis dobozba, ahol lámpa melegíti őket, és ráírom, hogy mennyit raktam át. Egyszerű összeadás lenne, de persze egy idő után összezavarodtam, és most már nem tudom követni az eseményeket, mert volt, amelyiket visszaraktam a keltetőbe…
Ma sétáltunk hazafelé az iskolabúsztól, és átment előttünk az úton egy vízi sikló. Még jó, hogy mostanában a zsebemben van a fényképezőgépem, így tudtunk róla csinálni pár képet.

A vízisikló egyébként mindenhol gyakori, és nevével ellentétben nem ragaszkodik közvetlenül a vízhez. Előfordul nádasokban, kiszáradó réteken, erdőszéli cserjések mentén, ha a közelben van víz, de felbukkanhat máshol is: inkább táplálékának jelenléte vagy hiánya határozza meg azt, hogy hol van. Elsősorban kétéltűekre (főként békákra) vadászik, és apró halakat is elkap. Zsákmányát nem fojtja meg, hanem élve nyeli le.
A vízisikló hossza elérheti a 120 centimétert, de általában ennél kisebb. Könnyű felismerni színes nyakszirtfoltjáról, amely a piszkosfehértől a citromsárgán át a narancsvörösig változhat. Alapszíne a szürkétől a zöldes-barnán át a feketéig sokféle árnyalatú lehet, amelyet a legváltozatosabb formájú, nagyságú és árnyalatú pettyek tarkíthatnak. A vízisikló hasa fekete-fehér, sakktáblához vagy zongorabillentyűzethez hasonló mintázatú. Néha összetévesztik a fiatal erdei siklókkal, amelyek ugyancsak sárga nyakszirtfoltot viselnek, de az erdei sikló fiataljainak hasa szürkésbarna és pettyezett.
A vízisikló nappal aktív. A párosodási időszak március végétől május közepéig tart, a nőstények nyár közepétől rakják le tojásaikat faodvakba, partoldalakba, nádkupacokba stb. A frissen kikelt kicsiket augusztustól figyelhetjük meg.
A vízi siklókra emlősök és madarak is vadásznak, bár bűzös mirigyváladéka miatt – amelyet a kloakáján át ürít ki, ha zaklatják – sok ragadozó elkerüli. Ha a bűz nem éri el célját, és a zaklatója nem áll odébb, gyakran halottnak tetteti magát. Ilyenkor hasát felfelé fordítja, izmait elernyeszti, enyhén elnyílt szájából kilógatja élettelennek tűnő nyelvét, még véres, habos nyálat is képes kipréselni ajkai között. A veszély elmúltával azonban csendben eltűnik a sűrűben.

Fénymadár Egyesület

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

*

*


A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>Oldalak: 1 - 11